Laitaoikeiston viikkokatsaus #57
13-19.04.2025 viikko oli suomalaiselle laitaoikeistolle ikävä, kun kuntavaaleissa tuli suuri tappio. Tällöin viikolla pääosin spekuloitiin, mikä meni kampanjoinnissa pieleen ja kenen syy se oli?
Artikkelissa mainitaan: Jussi Halla-aho, Jani Mäkelä, Laura Korpinen, Mikko Paunio, Milad Dehghan, Nico Laakso, Ville Nukarinen, Niko Hakasalo, Marko Kääriäinen, Marko Koivu, Oula Lintula, Matias Turkkila, Jari Kilpinen, Ilkka Sasi, Lauri Laitinen, Jiri Keronen, Jussi Järvinen, Junes Lokka,
Juha Huhtala, Tiina Keskimäki, Olli Kotro, Ossi Tiihonen, Joakim Vigelius, Jooa Raja-aho, Sami Kymäläinen, Henna Kajava, Vilhelm Junnila, Ilkka Repo, Atte Kaleva, Tere Sammallahti, Ari Koponen, Mauri Peltokangas, Sheikki Laakso, Ville Vähämäki, Toni Jalonen, Martin Sellner, Teuvo Hakkarainen, Pekka Kataja, Valtteri Pehkonen, Juha Korhonen, Saara Huhtasaari, Laura Huhtasaari, Juho Hirvelä, Teemu Keskisarja
13.04.2025
Kunta- ja aluevaalit olivat tappiolliset laitaoikeistolle. Radikaalioikeistolainen Perussuomalaiset sai vain 7% äänistä ja menetti eniten paikkoja verrattuna muihin puolueisiin.

Perussuomalaisten ääniharava näissä vaaleissa on puolueen entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka kuitenkin menetti lähes 70% äänistään Helsingissä. Hänen aiempaa suurta äänimääräänsä selittivät hänen asemansa perussuomalaisten puheenjohtajana ja pormestariehdokkaana edellisissä vaaleissa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä menetti myös noin kaksi kolmasosaa äänistään. Halla-aho vastasi Ilta-Sanomille, että huono vaalitulos ei johdu puolueen huonosta politiikasta, vaan siitä, ettei ”kunta- ja aluevaalit ole kiinnostavat vaalit perussuomalaisten kannattajille”. Helsingin Sanomat haastatteli entisiä perussuomalaisten kannattajia, jotka antoivat toisen selityksen: puolueen leikkauspolitiikka tuntui sadistiselta ja kurjisti köyhemmän väestönosan elämää.
Uutiskirjeessäni hiljattain mainitut laitaoikeistoa edustavista ehdokkaista ei tullut valituksi tai jäivät varasijalle:
Perussuomalaiset:
Laura Korpinen (varasijalle)
Mikko Paunio
Milad Dehghan (vasasijalle)
Nico Laakso
Ville Nukarinen
Niko Hakasalo
Marko Kääriäinen
Marko Koivu
Oula Lintula
Matias Turkkila
Jari Kilpinen
Ilkka Sasi (varasijalle)
Lauri Laitinen (varasijalle)
Jiri Keronen
Keskusta
Jussi Järvinen
Vapauden liitto
Junes Lokka
Juha Huhtala
Tiina Keskimäki
Olli Kotro
Ossi Tiihonen
Läpi menevät ehdokkaat ovat:
Perussuomalaiset
Jani Mäkelä
Joakim Vigelius
Jussi Halla-aho
Jooa Raja-aho
Sami Kymäläinen
Henna Kajava
Vilhelm Junnila
Ilkka Repo
Kokoomus
Atte Kaleva
Tere Sammallahti
Yhdistävä tekijä vähän ääniä saaneille laitaoikeistolaisille on, että he ovat lähinnä tunnettuja X:ässä, eikä oikeassa maailmassa ja ovat joko ideologialtaan radikaaleimpia tai vähintäänkin avoimempia kuin muut. Samalla vakaviin rikoksiin, kuten pedofiliaan ja pahoinpitelyihin tuomitut ei yleensä valittu.
Huonoin menestys on Venäjä-mielinen äärioikeistopuolue Valta kuuluu kansalle (VKK), joka sai 0% äänistä, eikä ketään puolueen riveistä valittu.
Toiseksi huonoin menestys on äärioikeistolaisella Vapauden liitolla, joka onnistui kasvattamaan äänimääränsä 0,2%. Puolueen ääniharava oli uusnatsiaktivisti Junes Lokka, mutta kuitenkin vain Niko A. Kauko sai tietääkseni valtuustopaikan.
Helsingin Sanomat uutisoi, että Perussuomalaiset kansanedustajat kärsivät joukolla merkittäviä tappioita kuntavaaleissa. Kymmenen eniten ääniosuuttaan menettäneen kansanedustajan listalla kaikki olivat perussuomalaisia.
Helsingin Sanomien mukaan Perussuomalaisten puolueena ääniosuus laski merkittävästi 14,4%, 7,6%, mikä tarkoittaa 170 048 ääntä vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.
Helsingin Sanomat jatkaa, että yksittäisistä kansanedustajista eniten ääniään prosentuaalisesti menetti perussuomalaisten Ari Koponen Ypäjällä (–93 %), tosin hän oli edellisissä vaaleissa ehdolla Tuusulassa, mikä osittain selittää laskua. Suurimman tappion äänimäärässä koki Mauri Peltokangas Kokkolasta (–82,6 %) ja Sheikki Laakso (ps) Kouvolasta (–78,6 %). Laakson huono menestys voi johtua siitä, että tämä puolusti julkisesti alaikäisiin sekaantunutta poikaansa.
Saman artikkelin mukaan Ville Vähämäkeä lukuun ottamatta kaikki eniten ääniään menettäneet perussuomalaiset valittiin kuitenkin kotipaikkakuntansa valtuustoon. Vähämäki jäi Oulussa varasijalle.
Ilta-Sanomat julkaisi 19.04.2025 artikkelin siitä, miten perussuomalaisten kentällä alue- ja kuntavaalien tulos on aiheuttanut shokin, jonka arvioidaan heijastuvan eduskuntaryhmään. Artikkelin mukaan eräs perussuomalainen kansanedustaja ennustaa, että paine voi purkautua syksyllä, jos Perussuomalaiset jää gallupeissa Keskustan taakse ja heidän oma kannatuksensa laskee lähelle kymmentä prosenttia.
Samassa artikkelissa kerrotaan, että perussuomalaisten sisällä on noussut esiin huolta puheenjohtaja Riikka Purran ympärille muodostuneesta “hymistelyn ja hiljaisuuden kulttuurista”, ja monet ihmettelevät avoimen kritiikin puuttumista. Eräs kansanedustaja kysyykin, mikä suojaa Purraa kaikelta sisäiseltä kritiikiltä. Toinen kansanedustaja katsoo, että kriittistä keskustelua on käytävä nyt, sillä myöhemmin voi olla liian myöhäistä, ja antaa ymmärtää, että puolueessa vallitsee pelon ilmapiiri, jossa etenkin kokemattomat kansanedustajat pelkäävät marginaaliin ajautumista, jos he haastavat vallitsevan kaanonin. Tyypillistä laitaoikeistolaiselle puolueelle.
Ilta-Sanomien artikkelin mukaan osa kansanedustajista kuitenkin vakuuttaa, että eduskuntaryhmässä on hyvä henki ja kritiikkiä saa esittää, eikä Riikka Purra ole pelottava ihminen. Taustavaikuttajan mukaan kyse ei välttämättä ole pelosta, vaan puheenjohtajan ympärille kerääntymisestä ja siitä, että johdon arvosteleminen voi helposti “vahingoittaa” koko puoluetta. Hänen mukaansa puolueen sisällä esiintyy kyllä kritiikkiä monia asioita kohtaan vaalitappion jälkeen, mutta ei ole nähtävissä ”päätä vadille tai johtoa vaihdettava” -tyyppistä keskustelua.
Saman artikkelin mukaan Purran arvioidaan tuntevan omaa eduskuntaryhmäänsä ”luvattoman huonosti”, ja informaation kulku ministeri- ja eduskuntaryhmän välillä on heikkoa. Eräs kansanedustaja sanoo Purran elävän “eri todellisuudessa” kuin eduskuntaryhmä, ja kokee, ettei johto ymmärrä kentän viestejä. Vuosina 2011–2023 kansanedustajana toiminut ja epäilyttäviä Kiina-kytköksiä omaava Mika Niikko katsoo puoluejohdon valinneen perussuomalaisen äänestäjän sijasta järjestelmän, mikä johti vaalitappioon.
Saman Ilta-Sanomien artikkelin mukaan perussuomalaisiin kuuluva elinkeinoministeri Wille Rydman hehkuttaa Riikka Purran johtajuutta ja pitää häntä erittäin pidettynä ja ihailtuna puheenjohtajana. Hän ei ole huolissaan heikosta vaalituloksesta, vaan näkee sen paikkana oppia ja analysoida. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas antoi Purralle täyden “synninpäästön” ja uskoo hänen suoriutuneen erinomaisesti. Hän ei myöskään näe syytä vaihtaa puheenjohtajaa.
Ilta-Sanomien mukaan oppositiopuolueissa perussuomalaisten tilannetta seurataan mielenkiinnolla. Eräs oppositiopuolueen kansanedustaja luettelee mahdollisia skenaarioita puolueen tulevaisuudelle, kuten ryhmän hajoamisen, hallituksesta lähtemisen tekosyyllä tai Purran johdolla ajautumisen huonoihin tuloksiin vuoden 2027 eduskuntavaaleissa. Myös hallituskumppani Kokoomuksessa ollaan tietoisia perussuomalaisten eduskuntaryhmän mahdollisen hajoamisen riskistä, mutta suhtaudutaan tulevaan tyynesti. Kokoomuksessa uskotaan, että sille tärkeät asiat saadaan ajettua läpi vuoden aikana, eikä se välttämättä tarvitse Perussuomalaisia sen jälkeen. Kokoomuksessa ei myöskään nähdä syytä alkaa ”kylvää rahaa” perussuomalaisten kannatuksen nostamiseksi.
Mikko Paunio
Perussuomalaisiin kuulunut epäonnistunut kuntavaaliehdokas Mikko Paunio aloitti päivänsä twiittaamalla aina vastustaneensa NATO:a, mikä on suorassa ristiriidassa puolueensa virallisen linjan kanssa. Paunio ei ole kuka tahansa rivipersu, vaan hänen ilmastodenialistinen kirjansa oli vahvasti Perussuomalaisten mainostama.
Toni Jalonen
Fasistisen Sinimustaliikeen (SML) jäsen Toni Jalonen paljastaa, että Perussuomalaisten riveissä oli fasisteja, jotka olivat päässeet vaalitoimitsijoiksi, mutta kun joku lehdistöstä sai tämän selville ja otti yhteyttä perussuomalaisiin, puolue erotti fasistit. Jälleen kerran osoitus, että Perussuomalaisilla on vaikeuksia pysyä erossa äärioikeistosta.
Jalosen twtiitti kokonaisuutena:
”Demokratian puolustaminen on niin tärkeää, että toimittajia kiinnostaa myös vaalilautakuntien kokoonpanot. Sinimustan Liikkeen jäsenillä ei ole mitään ongelmaa päästä perussuomalaisten kautta vaalitoimitsijoiksi äänestyspaikoille, mutta kun joku median edustaja huomaa tämän ja soittaa myllypuhelun puolueelle, niin löysät lurahtavat heti housuun ja henkilöt vaihdetaan toimittajalle mieleisimpiin. Asiasta ei tietenkään ilmoiteta vaihdetuille henkilöille, vaan tieto tulee mutkan kautta - jos silloinkaan. Tästä saatu hyöty puolueelle jää vähän epäselväksi. Ehdokaslistoilta löytyy jo pedofiilejä ynnä muita, joten mitä enää merkkaa valtamedian suuttuminen löyhästä yhteydestä muutamaan kansallismieliseen? Tällaisella selkärangalla varustettuja ihmisiä ei pidä päästää päättämään muusta kuin nipin napin oman kotinsa verhojen väristä. Helsingin perussuomalaiset menettivät tällä tempulla muutamankin äänen, jotka olisivat muuten voineet mennä vähiten huonolle vaihtoehdolle.”
Linkki: http://archive.today/bEpwo
Partisaani
Uusnatsilehti Partisaani julkaisi uusfasistisen itävaltalaisen identitääriaktivisti Martin Sellnerin tekstin metapoliittisen voiman rakentamisesta ja sen käyttämisestä hallitsevan ideologian heikentämiseen kansan ”tahdon toteuttamiseksi”.
Artikkeli on mielenkiintoinen, koska se avaa äärioikeiston propagandatekniikoita, paljastaen sen mitä ääriokeistoa tarkkailevat jo tietävät: rasistinen puhe ei ole vain irrationaalista tunteitten purkausta, vaan strategista viestintää ja, että äärioikeiston tarvitsee valtavirran liittolaisia, ajatustensa normalisointiin. Esimerkiksi tässä uutiskirjeessä jo paljastui, että Perussuomalaisilla oli vaalipäivään saakka yhteistyökuvio fasistien kanssa.
Sellnerin mukaan metapoliittiset keinot tähän ovat aatteiden normalisointi ja strateginen provokaatio. Sellner selittää ,että normalisointi tarkoittaa sellaisten ajatusten ja ilmiöiden tekemistä yhteiskunnallisesti hyväksytyiksi, jotka aiemmin ovat olleet tabuja tai epäsuosittuja. Tämä tapahtuu jatkuvan toiston avulla, jossa sekä määrällä (kuinka moni sanoo tai tekee jotain) että laadulla (kuka sanoo tai tekee sen) on merkitystä. Erityisesti tunnettujen ja arvostettujen henkilöiden tuki voi normalisoida aatteita, mutta myös suuret joukot ja näyttävät teot voivat toimia normalisoivasti. Mainonta hyödyntää samaa periaatetta.
Sellnerin mukaan strateginen provokaatio on toinen tärkeä metapoliittinen työkalu. Toistettavien ja normalisoitavien termien ja ideoiden tulisi olla juuri Overtonin ikkunan oikealla reunalla; ne ovat juuri ja juuri sanottavissa, mutta rikkovat tabuja ja ylittävät poliittisen korrektiuden rajoja. Metapoliittinen aktivisti toimii ikään kuin "poliittisena taksina", vieden ihmisiä kohti kansallisradikaaleja aatteita, mutta liian radikaalisti eteneminen voi estää ihmisiä "nousemasta kyytiin".
Sellner kuitenkin varoittaa huolimattoman provokaation riskeistä, jotka voivat johtaa vastareaktioihin, oman houkuttelevuuden vähenemiseen ja eristäytymiseen. Metapoliittinen työ vaatii suunnitelmallisuutta ja oman aseman ymmärtämistä Overtonin ikkunassa. Myös yhteyksien luominen muihin toimijoihin voi olla hyödyllistä, mutta sen on oltava strategista eikä itsetarkoitus.
Lopuksi Sellner toteaa, että jatkuva toisto strategisen provokaation kautta johtaa väistämättä ajatusten normalisoitumiseen, ja tämä periaate pätee monenlaiseen toimintaan tarran liimaamisesta vaalikampanjapuheisiin. Myös yksilöiden ja ryhmien profiilin ja tyylin on oltava strateginen ja provokatiivinen.
14.04.2025
Ossi Tiihonen
Vapauden liiton puheenjohtaja purkaa puolueensa lähes täydellistä vaalitappiota ainoalla tavalla, jolla äärioikeistolaiset kykenevät: julistamalla ilman mitään todisteita, vaalivilppiä:
”Olen kehottut Tiinaa ja @JunesLokkaa tutkimaan Vantaan ja Vantaa-Keravan alueen ääniä, erityisesti hylättyjä ääniä. Oli sen verran kummallinen episodi laskennassa.”
Linkki: http://archive.today/Ly4XL
Tiina Keskimäki
Vapauden liiton jäsen ja Venäjä-mielinen äärioikeistoaktivisti Tiina Keskimäki julistaa myös vaalivilppiä uudelleentwiittaamalla satunnaista X-käyttäjää, joka julistaa ilman mitään todisteita vaalivilpistä. Autoritaariselle mielelle on mahdoton ajatus, ettei ehkä ihmiset halua äänestää Venäjä-mielistä Mussolinia ihailevaa ja juutalaisia vihaavaa ehdokasta.
Venäjä-mielinen uusnatsi ja Tiina Keskimäen ystävä Panu Huuhtanen myös syyttää vaalivilppiä
Jussi Järvinen
Keskustan kuntavaaliehdokas ja radikaalioikeistolaisen Suomen Sisun jäsen Jussi Järvinen myös julistaa vaalivilppiä.
Linkki: https://archive.ph/ktgti
Tuukka Kuru
SML järjesti vuosikokouksen, jossa nykyinen puheenjohtaja Tuukka Kuru valittiin ”yksimielisesti” uudelleen puheenjohtajaksi.
Teuvo Hakkarainen
Yle uutisoi, että Teuvo Hakkarainen, entinen Perussuomalaisten kansanedustaja ja europarlamentaarikko sekä entinen Vapauden liiton eurovaaliehdokas, valittiin Viitasaaren kaupunginvaltuustoon 55 äänellä. Hän lähti ehdolle tukeakseen Pekka Katajaa, joka myös erotettiin perussuomalaisista. Hakkarainen itse erotettiin perussuomalaisista toukokuussa 2024, kun hän puolusti Unkarin autoritaarista hallintoa
Hakkarainen kertoo, ettei hänellä ole mielenkiintoa valtuustotyöhön, vaan hänen ehdokkuutensa oli näpäytys puolueen johtoa kohtaan. Hän ei tehnyt vaalityötä, jopa kehotti äänestämään muita. Hakkarainen aikoo todennäköisesti osallistua valtuuston työhön, vaikka onkin 65-vuotias eläkeläinen.
Hakkarainen kritisoi perussuomalaisten vaalitulosta "karmeaksi" ja katsoo sen johtuvan johdon etäisyydestä kenttäväkeen. Hän mainitsee monien puolueessa vaativan johtoon muutosta. Silti Hakkarainen pitää perussuomalaisia edelleen omana puolueenaan eikä aio perustaa uutta puoluetta. Hän kokee puolueen muuttuneen, ei itsensä. Myös Pekka Kataja on kritisoinut perussuomalaisia.
15.04.2025
Sinimustaliike
SML jäsen Valtteri Pehkonen kirjoitti kolmunin uusnatsien tiedotuskanavana toimivaan Kansalainen.fi, jossa analysoi Perussuomalaisten kannatuksen romahtamista vuoden 2025 kunta- ja aluevaaleissa. Syiksi Pehkonen nostaa ettei Perussuomalaiset ole tarpeeksi rasistisia ja puolueen rooli kokoomuksen "juoksupoikana" ja "persepaperina" nykyisellä toisella hallituskaudella.
Pehkosen mukaan perussuomalaisten kannatuksen lasku ei ollut yllätys, sillä siitä nähtiin merkkejä jo vuoden 2024 eurovaaleissa. Puolueen aiempi toiminta on perustunut ”maltilliseen maahanmuuttokriittisyyteen” ja "islamisaation" vastustamiseen, mutta EU-vastaisuus on hylätty ja maahanmuuttokritiikki on muuttunut lähinnä islamin vastustamiseksi samalla kun "hyviä maahanmuuttajia" kehutaan. Ongelman juurisyynä pidetään nykyään kuitenkin väestönvaihtoa eikä "islamisaatiota", ja johdonmukaisen maahanmuuttovastaisuuden sekä EU-vastaisuuden hylkäämisen myötä perussuomalaisilta on kadonnut tehokas populistinen kampanjateema. Jäljelle jää vain yksittäisillä kohuilla ratsastaminen.
Pehkosen mukaan aatteellisen pohjan puute on johtanut "värikkääseen" jäsenistöön, johon on liittynyt rikoksista syytettyjä ehdokkaita ja jopa lapsipornon hyväksymistä kannattavia henkilöitä. Puolue ei myöskään saanut täysiä ehdokaslistoja vaaleihin. Lisäksi monet "rotumuukalaiset" ja kielitaidottomat henkilöt ovat löytäneet paikkansa perussuomalaisissa puolueen epätoivoisesti yrittäessä todistaa, ettei se ole rasistinen.
Pehkosen mukaan kokoomuksen strategiana on käyttää perussuomalaisia "sylkykuppina" ja se toimii.
Pehkonen mukaan perussuomalaiset lähinnä tarjoavat "terapeuttista öyhötystä", joka ei riitä jokapäiväiseen elämään vaikuttavissa asioissa, mikä selittää äänestäjien apaattisuuden ja kannatuksen laskun. Tulkitsen edellä mainitun käsitteen niin, että Pehkonen tarkoittaa perussuomalaisten enemmänkin performoivan rasismia sen sijaan, että he harjoittaisivat käytännössä rasistista politiikkaa.
Tuntematon juutalaisvastainen ryhmä
Yle uutisoi, että Lappeenrannassa on levitelty juutalaisvastaisia salaliittoteorioita sisältäviä lehtisiä. Ylen mukaan lehtisiä on ollut ainakin kahdella pientaloalueella, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Niitä on laitettu ainakin muutamaan postilaatikkoon sekä levitelty kadulle ja portinpieliin.
Ylen haastattelemien asukkaiden mukaan lehtiset olivat ilmestyneet katukuvaan ja postilaatikoihin viime viikon loppupuolella.
Ylen mukaan kaduilta ja portinpielistä löytyneet lehtiset oli suljettu muovipusseihin, joissa oli lisäksi riisinjyviä. Ne ovat vaikuttaneet ajoneuvon kyydistä heitetyiltä.
Ylen uutisissa kerrotaan lehtisten sisältö koostuvan muun muassa useista salaliittoteorioista, viittauksista Raamattuun ja Yhdysvaltain politiikkaan sekä symboleista, kuten pentagrammeista.
YLE:n haastattelema Helsingin yliopiston tutkija Paavo Ahonen kuvailee lehtisten sisältöä kristillisen äärioikeiston juutalaisvastaisiksi salaliittoteorioiksi. Uutisissa kerrotaan, että lehtiset ovat suomenkielisiä, mutta niiden sisältö on Ahosen mukaan kopioitu suoraan yhdysvaltalaiselta sivustolta, jolla on julkaistu paljon vastaavaa ja myös räikeämpää juutalaisvastaista sisältöä.
17.04.2025
Juha Korhonen
Venäjä-mielinen äärioikeistolainen propagandisti Juha Korhonen analysoi laitaoikeistolaisten pienpuolueitten huonoa vaalitulosta, kutsuen sitä ”järkyttäväksi.” Korhonen antaa esimerkkeinä Vapaudenliiton ”nollatuloksen” eduskuntavaaleissa ja, että Saara Huhtasaaren (Perussuomalaisiin kuuluvan Laura Huhtasaaren sisko) presidentinvaalikampanja oli ”TÄYDELLINEN FARSSI”. Spekuloidessa syitä laitaoikeistolaisten pienpuolueitten huonoon tulokseen, Korhonen ei ”löydä” muuta selitystä kuin puolueitten ”suunnitelmallisessa nollatuloksen toistamista”, joka herättää Korhosessa epäillyjä, että Vapauden liitto on ” valeopposition valeoppositiosta” ja vaatiikin puoluejohdon vaihtamista
Linkki: https://archive.ph/NUFuH
Juho Hirvelä
Perussuomalaisiin kuuluva Tampereen kaupunginvaltuutettu Juho Hirvelä levittää huhuja, että
”Teemu Keskisarja olisi Perussuomalaisten kesän puoluekokouksessa haastamassa puoluejohdon ja hakemassa puolueen puheenjohtajistoon.”, johon Hirvelä lisää tiedustelun, olisiko uskottava Riikka Purran haastaja?
Linkki: https://archive.ph/Xcdos
Ainakin Perussuomalaisiin kuuluva epäonnistunut kuntavaaliehdokas Laura Korpinen osoittaa tukea Keskisarjalle.
Teemu Keskisarja olisi kiinnostava Perussuomalaisten johdossa, koska hänellä on enemmän kytköksiä äärioikeistoon kuin Riikka Purralla. Keskisarja tekee jatkuvasti yhteistyötä Suomen Sisun kanssa ja sen avoimesti fasistiseen nuorisoryhmään Kansallinen Akseli sekä ainakin kerran osallistunut Juha Korhosen ohjelmaan. Viime vuonna Keskisarja uhmasi Perussuomalaisten johdon, osallistuttuaan uusnatsien ja Suomen Sisun järjestämään 612-kulkueeseen, jossa käveli fasistien ympäröimänä.
Viime viikolla kirjoitin siitä, miten Keskisarja ajaa muslimien massakarkotuksia ja on koronadenialisti.
18.04.2025
Sinimustaliike
Etelä-Suomen Sanomat uutisoi, että SML sai kerättyä tarvittavat määrät kannattajakortteja, jotta voi jälleen yrittää rekisteröityä puolueeksi. Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa Tuukka Kuru kertoo, että puolueohjelma tällä kertaa pidetään ”yleisluontoisena”, jotta se ei muutu esteeksi puolueeksi rekisteröitymisessä, kuten viime kerralla. Kuru tähdentää kuitenkin, ettei puolue ole todellisuudessa maltillistunut.
Samassa artikkelissa Kuru julisti, että puolueen propagandistiset tavoitteet kirjastolukupiireillä on täytetty: ”Julkisuuden ansiosta saimme kannatusta myös sellaisista suunnista, joista emme olleet arvanneet sitä saavamme. Esimerkiksi ihmisiltä, jotka äänestävät jotakin eduskuntapuoluetta tai jotka eivät äänestä eivätkä ole puoluepoliittisesti aktiivisia” ja ”Meille tämä oli valtava julkisuusvoitto. Kaikki pienpuolueet pyrkivät olemaan osa julkista keskustelua ja osallistumaan siihen itse. Lukupiirien myötä saavutimme aseman, jossa meistä ja meidän päämääristämme keskustelivat aivan muut ihmiset kuin liikkeen jäsenet.”
19.04.2025
Peruspuurtajat ry
MTV3 uutisten mukaan Perussuomalaisten ammattiyhdistyssiipeä erustava Peruspuurtaja ry julkaisi tiedotteen, jossa se vaatii hallitusta perumaan aikeensa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta. Järjestön mukaan se olisi hyökkäys suomalaisen työntekijän asemaa vastaan.
Peruspuurtajien puheenjohtaja Ari Perämaan mukaan: “työehtosopimustoiminta on keskeinen tapa varmistaa nämä asiat koko palkansaajakentälle – ei vain liittojen jäsenille, vaan myös järjestäytymättömille työntekijöille. Verovähennysoikeus on konkreettinen tapa tukea tätä toimintaa. Sen poistaminen heikentäisi yleissitovuutta ja vaarantaisi työehdot matalapalkka-aloilla. Vaarana on tällöin myös maahanmuuttajatyövoiman entistä vakavampi hyödyntäminen työehtojen heikentämiseksi”
Peränmaa tähdentää, että perussuomalaisten äänestäjissä on satojatuhansia työläisiä, joista suuri osa kuuluu ammattiliittoihin ja, että “Hinnat nousevat, sosiaaliturvaa leikataan, työttömyys kasvaa. Tässä tilanteessa duunarin viimeinen turva on ammattiyhdistysliike. Siksi sen asemaa ei saa horjuttaa.”
Työläistaustaiset perussuomalaiset ovatkin huomaamassa, ettei rasismilla täytetä vatsaa, makseta asuntolainaa tai ylläpidetä terveyttä.